Zorg voor een positief brein!
Mensen zijn van nature geneigd om te focussen op negatieve dingen. Negatieve gebeurtenissen maken nu eenmaal meer indruk en blijven langer hangen. Bewuster bezig zijn met prettige zaken, kan je brein ‘positiever’ maken. Lees hieronder 4 tips die je daarbij kunnen helpen.
Vul je brein met positieve ervaringen
Helaas merken we de positieve zaken rondom ons vaak niet eens op. Wanneer iemand aardig tegen je is, de vogels fluiten, of je eten lekker is sta je er meestal niet echt bij stil. Probeer deze momenten heel bewust te beleven en een tijd vast te houden, hierdoor maak je ze blijvend. Hoe langer je iets in je bewustzijn houdt en hoe intenser je iets beleeft, des te sterker wordt de herinnering. Als je jouw hersenen vult met positieve ervaringen, zal je er ook makkelijker toegang tot krijgen.
Neutraliseer pijnlijke ervaringen
Als je aan een vervelende gebeurtenis denkt, roep dan gelijktijdig een positief gevoel op. Bijvoorbeeld door je in te beelden dat je samen bent met iemand van wie je houdt. Wanneer je dat blijft doen, vermengt de vervelende herinnering zich met het positieve gevoel. Dit werkt het beste als je gevoelens neemt die tegenovergesteld zijn, bijvoorbeeld: meng een herinnering aan een kwetsbaar moment met een gevoel van kracht.
Het gaat er niet om pijnlijke ervaringen uit de weg te gaan, of te vluchten in plezier. Je moet net met aandacht en nieuwsgierigheid naar de vervelende ervaring kijken. Ervaar en accepteer deze, terwijl je ondertussen ondersteunde gedachten en gevoelens oproept.
Activeer je natuurlijke rustsysteem
Ga overdag regelmatig na hoe gespannen je spieren zijn en ontspan ze. Wanneer je dit doet, krijgen de alarmcentra in je hersenen het bericht dat alles in orde is. Ook ademhalingsoefeningen werken goed. Adem een paar keer bewust in en uit: neem een diepe teug adem, houd hem een paar seconden vast en adem dan langzaam weer uit.
Train jezelf in gelijkmoedigheid
Leer jezelf gebeurtenissen en je reactie daarop van een afstand bekijken. Als er iets stressvol of vervelend gebeurt, zal je lichaam normaal in opperste staat van paraatheid worden gebracht. Deze lichamelijke tekenen worden door je limbisch systeem dan weer gezien als het bewijs dat er gevaar dreigt, wat nog meer angstreacties teweeg brengt. Door naar je emoties te kijken zonder te oordelen of interpreteren, kan je dit voorkomen of doorbreken.
Heb je er moeite mee om jezelf deze dingen aan te leren? Neem dan contact op, dan werken we er samen aan!